Rondje Noord-Jutland

Løkken

Løkken is een voormalig vissersdorpje, dat geen haven heeft. De boten liggen hier op het strand en je kunt er zo tussen door lopen.  Tegenwoordig  leeft Løkken voornamelijk van het toerisme. Het dorpje is erg gezellig. Je kan er veel leuke winkeltjes vinden en voornamelijk de snoepwinkel is een bezoekje waard, want hier vinden demonstraties plaats van hoe de zuurtjes en zuurstokken met de hand gemaakt worden.

De kust van Denemarken slaat ter hoogte van Løkken met ongeveer 0,5m per jaar af. Løkken wordt beschermd door een strekdam, maar ten noorden van dit plaatsje kunnen de mensen berekenen hoe lang hun huis er nog zal staan. De huizenprijs neemt hier dan ook in tegenstelling tot de meeste andere kustplaatsen af richting de kust. Er zijn bij Løkken een aantal bunkers op het strand te vinden. Deze bunkers zijn in de WOII in de duinen gebouwd, maar verdwijnen ondertussen in zee.

Norre Lyngby

Net ten noorden van Løkken ligt het plaatsje Norre Lyngby. Dit plaatsje wordt niet door een strekdam beschermd, zoals het geval is bij Løkken. Het is dan ook duidelijk dat hier meerdere huizen bedreigd worden door de zee. Het is leuk om hier een strandwandeling te maken en je te verwonderen over het feit dat er in Denemarken geen nationaal beleid en bescherming tegen het water is, zoals wij hier in Nederland gewend zijn.

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr is een vuurtoren die op het klifduin Lønstrup Klint staat. Dit duin is ontstaan doordat de kust aan deze kant van Denemarken afslaat. Hierdoor is er veel zand beschikbaar, dat door de sterke wind naar de kust wordt geblazen. De wind wordt extra versterkt door de klifkust en hierdoor kan het zand extra hoog geblazen worden. Het duin is dan ook meer dan 60m boven zeeniveau.

De vuurtoren is in 1899 gebouwd en was tot 1968 in gebruik als vuurtoren. Tot 2002 was er een museum, een restaurantje en een grote parkeerplaats bij de vuurtoren. Deze gebouwen zijn nu echter afgebroken omdat ze door de zee werden bedreigd. De verwachting was dat de vuurtoren er nog maar tot eind 2025 zal staan. In 2019 was de vuurtoren 75 meter land inwaards verplaatst. Daarnaast is het nu ook mogelijk om de vuurtoren te beklimmen waardoor je een nog mooier uitzicht over de deense west kust krijgt. 

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile is het grootste wandelende paraboolduin van Noord Europa. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1km2 en een hoogte van 40m. Het duin bevat 4 miljoen m3 zand en verplaatst met een snelheid van ongeveer 18m per jaar in noordoostelijke richting. De poten van het duin zijn lager, waardoor het grondwater hoger staat en er planten kunnen groeien. De top van het duin is echter hoger, met lage grondwaterstanden en is dus niet begroeid. De wind heeft hier vrij spel en dit deel van het duin beweegt daardoor sneller dan zijn poten. Hierdoor ontstaat de typische paraboolvorm van het duin.

Tegenwoordig is dit duin nog een van de weinige vrij bewegende duinen in Europa. In Denemarken was er voornamelijk in de 16e en 17e eeuw een groot probleem. Steeds weer werden dorpjes bedreigd door het zand van een wandelend duin. Eind 17e eeuw mochten de mensen echter stukken grond gaan beplanten met bossen, om de duinen vast te leggen en werd het probleem van het zand van de wandelende duinen grotendeels opgelost.

Den Tilsandede Kirke (De verzande kerk)

Vlakbij Skagen, 90km ten noorden van Nature Ferie, ligt Den tilsandede kirke. Dit is een toren van een voormalige 13e-eeuwse kerk, die door duinzand is ondergestoven. Het wandelende duin Råbjerg Milen heeft de kerk eeuwenlang bedreigd. Een bos werd aangeplant om het duin vast te leggen. Het wandelen van het duin werd bijna geheel tot stand gebracht, maar kon toch niet verhinderen dat er steeds weer zand op werd gejaagd dat de toenmalige Sint-Laurentiuskerk overstoof. De kerkgangers moesten elke zondag graven om de kerk in te komen, totdat er in 1775 werd besloten om de kerk af te breken en de toren aan het duin prijs te geven. Tegenwoordig is alleen de witte toren nog zichtbaar. Het gehele dorp rondom de toren is namelijk onder het duin verdwenen.

De kop van Jutland

Grenen, het gebied van de kop van Jutland groeit steeds meer uit naar het Noorden. Dit komt doordat er ten zuiden aan de Noordzee kant grote stukken kust afslaan. Het zand dat hierbij vrijkomt, wordt door de stromingen naar het Noordelijkste puntje meegenomen. Doordat in het Noordelijkste puntje de zeestromen van het Kattegat en Skagerrak samen komen, blijft het zand hier achter en groeit het land.

De kop van Jutland ligt een aantal kilometers boven de grote havenplaats van Skagen. Het is een bezoekje waard, omdat je hier zowel het Noordelijkste puntje van Denemarken bezoekt en je meteen met twee voeten in twee verschillende zeeën kan staan.

Aalborg

Aalborg is de vierde grootste stad hier in Denemarken en op enkel 30 km afstand van onze camping. In Aalborg is een heleboel te doen en zien. Daarnaast is het ook een erg gezellige en mooie stad om doorheen te lopen. 

Boven Aalborg, in Nørresundby, ligt er de grootste Viking begraafplaats van Denemarken wat ook zeker een bezoekje waard is. 

Contact

U kunt altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft. Via het onderstaande contactformulier kunt u makkelijk uw vragen sturen.